Scurt Istoric

Istorie Decembrie 10, 2014

Parohia Tansa este situată pe malul stâng al râului Bahlui, la circa 10 km. S-E de Cotnari. Enoriașii acestei parohii sunt veniți din satele Tansa, Soholet și Volintinești din județul Vaslui.

Biserica a inceput a se  construi in anul 1925 din  initiativa Pr.I. Moga,din caramida si acoperita cu table ,fiind sfiintita in anul 1931 de catre Arhiereul Grigore Leu Botosaneanul cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Fiind avariata in timpul celui de-al doilea razboi mondial ,a fost reparata sub supravegherea Pr.I.Carciuleanu,si resfintita de catre P.F.Patriarh Iustinian in anul 1946.

Sub supravegherea Pr.Ionel Stoica ,care a pastorit 33 de ani in aceasta parohie s-a pictat Biserica ,s-au construit din temelii casa de praznuire , o  capela pictata si trei troite si s-au facut reparatii la Biserica.

Din anul 2010 si pana in prezent ,sub atenta indrumare a Pr.Ciobanu Dumitru s-au derulat mai multe activitati administrativ-gospodaresti:

-constructia din temelii a  unei noi case parohiale  dotata cu toate utilitatile, fiind sfintita in data de 20. 10.2013 de catre P.S.Calinic –Botosaneanul.

-instalarea unei centrale electrice in Biserica.

-plantarea in curtea Biserici si casei parohiale a peste 150 de pomi fructiferi.